×

Wyszukaj w serwisie

loader
2.6 °C

Produkty lokalne

W kulinarnej wędrówce po ziemi bystrzyckiej, gdzie klimat jest łagodny a krajobrazy piękne, kryją się liczne źródła wód mineralnych, a także wartych zapamiętania smaków: serów, miodów, wędlin i innych produktów wytwarzanych w tradycyjny sposób.

 

 

Dobre regionalne jedzenie:

"U Gieni", Genowefa Wołyniak
Wilkanów 150 a
57-500 Bystrzyca Kłodzka
tel. 74 813 60 71
e-mail: malgorzatawolyniak@wp.pl

"Stokrotka"
Antoni Parasiewicz, Antonina Orzechowska
Szklarka 25
tel. 74 811 80 18, 74 811 80 19
www.agrostokrotka.ta.pl

"Jak u Mamy", Dariusz Capaja
Nowy Waliszów 14
tel. 74 811 05 30
www.jakumamy.bystrzycaklodzka.com
e- mail: darekcapaja@poczta.onet.pl

"Chata na Przełęczy"
Janina i Andrzej Domaszewscy
Poręba 66
tel. 74 811 81 52
www.chatanaprzeleczy.pl
e- mail: chata.na.przeleczy@wp.pl

Pasieki:

Tadeusz Patynko
ul.Osiedlowa 25/1
57-500 Bystrzyca Kłodzka
tel. 502 476 045

Przemysław Dąbrowski
Wilkanów 191

Kozie mleko:

"Maja", Maria Jaśnikowska
ul. Ogrodowa 16
57-520 Długopole - Zdrój
tel. 74 813 91 99, 512 427 665

"Sudecka Chata", Małgorzata Korwel
Lasówka 8
tel. 74 642 12 72
www.sudeckachata.klodzko.pl

Sery owcze:

Bacówka - Biała Woda, Władysław Bobak
Idzików 49
tel. 74 813 02 59

Dorodne pstrągi:

"Osmelakowa Dolina"
Mariola i Zbigniew Osmelakowie
Spalona 14
57-500 Bystrzyca Kłodzka
tel. 74 811 90 39, 609 093 520, 695 420 688
e-mail: osmelak@spalona.pl
www.osmelakowadolina.pl

Wędliny:

Wytwórnia Wędlin i Sprzedaż Mięsa
Jerzy Klajn
ul. Międzyleśna 10 a
57-500 Bystrzyca Kłodzka
tel. 74 811 22 96

Sklep mięsno-wędliniarski
Krzysztof Wołyniak
Wilkanów 150 a
tel. 74 813 61 37

Wołowina sudecka – wysokiej jakości mięso z bydła wypasanego na sudeckich łąkach.
www.klasterwolowina.pl

Woda mineralna:

Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska"
w Bystrzycy Kłodzkiej
ul. Okrzei 15
tel/fax 74 811 12 26, 74 811 02 44
e-mail: bystrzyca_gs@pro.onet.pl , www.cyranka.pl

Rozlewnia Wody Cyranka
ul. Ludowa 2
57-521 Gorzanów
tel. 74 812 10 98, tel./fax 74 812 10 32

Wytwórnia Wód Mineralnych "Mineral" Sp.j. ZPChr.
ul. Nadrzeczna 4a
57-521 Gorzanów
tel/fax 74 81 21 331, 74 81 21 334
e-mail: info@mineral.pl, www.mineral.pl

Sery:

Przedsiębiorstwo-Handlowo-Usługowe "Krzyś" Aleksander Piętoń, Wilkanów 32.
Producent sera pleśniowego z przerostem pleśni typu roquefort gorgonzola.

Koła Gospodyń Wiejskich

WILKANÓW - Wiejski Ośrodek Kultury, Wilkanów 137.

Wypieki i jedzenie: sernik tradycyjny, z owocami, z wiórkami kokosowymi, bigos, faszerowany boczek, pieczone mięsa, langosz, nalewka truskawkowa i aroniowa.

PORĘBA - OSP, Poręba 54.

Wypieki i jedzenie: sernik ze śliwkami, schab ze śliwkami, bigos.

PONIKWA - Świetlica Wiejska, Ponikwa 41 a.

Wypieki i jedzenie: drożdżówka z owocami, zupa gulaszowa, barszcz, krokiety z kapustą i grzybami, bigos, kotlety mielone, udka, sałatki.

GORZANÓW - Wiejski Ośrodek Kultury, Plac Wolności 1.

Wypieki i jedzenie: smaki kresowe i nowoczesne przepisy: golonka w kapuście kiszonej, wg własnej receptury, pierogi gorzanowskie, placek gryczany jako dodatek do czerwonego kiszonego barszczu, kulebiak (ciasto drożdżowe nadziewane kapustą kiszoną, grzybami i przyprawami, które są używane tylko przez członkinie koła).

IDZIKÓW - Wiejski Ośrodek Kultury, Idzików 102.

NOWA ŁOMNICA - Świetlica Wiejska, Nowa Łomnica 18.

Wypieki i jedzenie: różnego rodzaju ciasta m.in.: pierniki, jabłeczniki, ciasta drożdżowe, pierogi z grzybami i kapustą, bigos staropolski, barszcz czerwony, krokiety z kapustą i grzybami, udka, schab pieczony.

STARA ŁOMNICA - OSP, Stara Łomnica 72a.

Wypieki i jedzenie: różnego rodzaju serniki, pierogi ruskie, bigos.

STARY WALISZÓW - Wiejski Ośrodek Kultury, Stary Waliszów 91.

Wypieki i jedzenie: pierogi ze śledziem, z kiszoną kapustą, kutia, święconka wielkanocna zalewana czerwonym barszczem (w święconce znajduje się również pleskanka - czyli ser wypiekany w piekarniku), smuk - kasza kukurydziana na gęsto i na słono, do której robi się "smażenie" - czyli słonina, cebulka i śmietanka (od krowy), zupa kapuściana - biała kapusta, warzywa - zaprawiane kwaśną śmietanką, paska - ciasto drożdżowe na słono z ziołami, miodowniki, m.in. z powidłami.

NOWY WALISZÓW - Wiejski Ośrodek Kultury, Nowy Waliszów 81.

Wypieki i jedzenie: drożdżowe baby, mazurki, pierogi z ziemniakami i serem, z kapustą, kindziuk, swojskie wędzone szynki i boczki.

STARA BYSTRZYCA - Wiejski Ośrodek Kultury, Stara Bystrzyca, ul. Bystrzycka 41.